BMW med vinterdekk på snø og is

VINTERDEKK – 33 SVAR PÅ VANLIGE SPØRSMÅL.

Vinterdekk – 33 svar på vanlige spørsmål.

GUIDE FOR VINTERDEKK FOR DEG MED ELLER UTEN BMW.

Når vinteren kommer med snø og is er det viktig å bytte dekk på bilen. Da kan det være greit å vite litt mer om dekkene du skal bruke. For eksempel hvilke ulike vinterdekk som finnes og hvilke regler som gjelder. På denne siden svarer vi på vanlige spørsmål om vinterdekk. Velg blant spørsmål innen:

Les mer

Hvordan fungerer piggfrie vinterdekk?

Piggfrie vinterdekk (friksjonsdekk) for nordiske forhold har egenskaper som kan sammenlignes med piggdekk på vinterføre, bortsett fra på is. Piggfrie vinterdekk fungerer godt under vinterforhold med snø, og på våte eller kalde, tørre veier. Dekkene har et sterkt slitemønster som rydder bort slaps og graver seg dypt ned i snøen for bedre grep. Piggfrie dekk gir også økt bremseeffekt under snøforhold.

Les mer

Fungerer pigg- og piggdekk forskjellig?

Funksjonen til selve dekkene er likeverdige da både piggfrie dekk og piggdekk har grovt dekkmønster og myk gummiblanding. Det som skiller dem er at piggdekk gir bedre grep på isete veier. Piggene forkorter bremselengden og gir bedre grep ved start og akselerasjon på isete veier.

Les mer

Hva gjør at noen piggfrie dekk er bedre enn andre?

Hva som gjør noen piggdekk bedre enn andre, bestemmes av dekkets sammensetning og dekkmønster. Det kan variere mellom ulike fabrikat. Hvor dekket produseres kan også spille en rolle. Piggfrie vinterdekk for nordiske forhold har en mykere gummiblanding og flere seipinger, sammenlignet med dekk for mellomeuropeiske forhold. Seipinger er sikksakk-riller diagonalt over slitebanen på dekket. Et bedre vinterdekk bør ha en hastighetsindeks på minst 160 km/t. Hastighetsindeksen er merket med bokstaven Q på siden av dekket.

Les mer

Hvilke vinterdekk er best – friksjonsdekk eller piggdekk?

Det kommer an på hvor du bor og om du kjører på vinterføre som snø, is, sørpe eller frost. Piggfrie vinterdekk fungerer vanligvis bra i Sør- og Midt-Norge, som ikke ofte har vanskelige vinterforhold. I Nord-Norge, hvor veiene oftere er dekket av is, anbefales piggdekk.

Les mer

Kan jeg kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren?

Ja, du kan kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren, men da har dekkenes funksjon motsatt effekt. Den mykere gummien i dekkene slites raskere ned i varmere vær. Bremselengden blir også lengre og kjøringen kan oppleves som mindre stabil. Piggfrie vinterdekk om sommeren anbefales derfor ikke, av økonomiske og sikkerhetsmessige årsaker. Hastighetsindeksen er generelt lavere på vinterdekk enn på sommerdekk.

Les mer

Er det greit å kjøre med piggfrie vinterdekk om vinteren?

Fordelene med piggfrie vinterdekk er godt grep på snødekte veier og en mer stillegående kjøring. En ulempe med piggfrie vinterdekk er at de ikke har like godt grep på isete veier. Så hvis du bor der vinterforhold er sjeldent, er det lurt å bruke piggfrie vinterdekk. I flere byer er det nå ikke lov å kjøre med piggdekk i enkelte gater.

Les mer

Hvor lenge holder et vinterdekk?

Dekkslitasje og aldring av dekk påvirkes av flere ulike faktorer. Derfor er det vanskelig å gi et entydig svar på hvor lenge et vinterdekk holder. Levetiden til vinterdekket, fra det ble tatt i bruk, påvirkes ikke bare av alder, men også betydelig av kjørestil, lagring, riktig lufttrykk, tilstrekkelig mønsterdybde og riktig hjulinnstilling. I henhold til internasjonal praksis er anbefalt levetid for dekk i bruk maksimalt seks år. Dekkets produksjonsdato er angitt på dekksiden med en såkalt DOT-merking. De to første sifrene i den firesifrede koden indikerer produksjonsuken og de to siste sifrene indikerer produksjonsåret. For eksempel betyr "1620" uke 16, år 2020.

Les mer

Øker piggdekk risikoen for vannplaning?

Nei, piggdekkene i seg selv øker ikke risikoen for vannplaning. Dekkenes mønsterdybde og hastigheten avgjør risikoen for vannplaning. Har du for liten mønsterdybde og kjører fort, vil ikke dekkene klare å skyve bort vannet på veien.

Les mer

Hva vil det si å kjøre inn vinterdekk?

Det betyr at du bør fokusere på en enkel og jevn kjøring når du har nye vinterdekk. Nye vinterdekk bør kjøres inn ved å unngå kraftige akselerasjoner og nedbremsinger og for høy kurvehastighet i løpet av de første 400–500 kilometrene. Kjører du inn nye vinterdekk på tørt underlag, blir overflaten på dekkene ruet opp og gir bedre grep på vinterføre. Det anbefales å skifte til vinterdekk allerede sent på høsten (tidligst 1. oktober og 1.november for piggdekk) slik at vinterdekkene rekker å rues opp før det blir vinterføre. Innkjøring er også bra for piggdekk da piggene setter ordentlig i pigghullene og vil fungere bra gjennom hele dekkets levetid.

Les mer

Hvilket lufttrykk skal jeg ha i mine vinterdekk?

Lufttrykket du bør ha i dine vinterdekk av størrelsen på dekkene og hvor tungt bilen er lastet med passasjerer og bagasje. Hvilket lufttrykk som anbefales for din bil finner du vanligvis på en etikett på dørkarmen ved siden av en av bilens dører, ofte ved førersetet (B-stolpen). Informasjonen finnes også i bilens vognkort.

Les mer

Hva er bra å vite ved kjøp av brukte vinterdekk?

Først og fremst må dekkene ha riktig størrelse for din bil. Dekkene må også ha tilstrekkelig mønsterdybde – minst 3 mm i følge loven, men anbefalingen er minst 4 mm. Ellers kan ikke dekkene skyve vekk regn og snø fra veibanen. Dekkene skal være merket med symbolet for vinterdekk og ha en hastighetsindeks for vinterdekk, merket med bokstaven Q. Pass også på at dekkene ikke er skadet på noen måte.

Les mer

Hva er piggdekk?

Piggdekk er vinterdekk som bruker pigger av hardmetall for å gi godt grep på is og hardpakket snø. Piggdekk har også noe som kalles seiping, som kan sammenlignes med sikksakk-spor som er plassert diagonalt over dekkets mønster. Alle seipinger gir små gripekanter som gir ekstra grep.

Les mer

Hva koster vinterdekk?

Prisen på vinterdekk varierer avhengig av om du kjøper en lavpris-, mellomklasse- eller premiummodell. Det er ikke uvanlig at du kanskje må bytte alle fire dekkene samtidig og da blir prisen selvsagt høyere enn for ett enkelt dekk. Vinterdekk er vanligvis dyrere enn sommerdekk på grunn av dekkenes gummiblanding og mønsterdybde.

Les mer

Hvorfor koster noen vinterdekk mer enn andre?

Det er mange faktorer som gjør at visse vinterdekk koster mer enn andre. Prisen varierer for eksempel mellom ulike leverandører, varemerker og dekkets kvalitetsnivå. Dimensjonen (størrelsen) på dekket er en annen faktor som påvirker prisen – generelt er større dekk dyrere enn små. Prisen kan også variere mellom piggdekk og friksjonsdekk.

Les mer

Hva er mønsterdybden på nye vinterdekk?

Mønsterdybden på nye vinterdekk er 8 mm–10 mm. Minste tillatte mønsterdybde på vinterdekk er 3 mm, men anbefalingen er minst 4 mm. Hvor lenge de nye vinterdekkene holder, varierer avhengig av hvor ofte og hvor langt du kjører (din kjøreprofil), om du oppbevarer dekkene innendørs eller utendørs, og dekkenes lufttrykk. Både for lavt og for høyt lufttrykk sliter dekkene raskere.

Les mer

Må mønsterdybden være like dyp på piggdekk som på piggfrie?

Ja, mønsterdybden er 8–10 mm på alle nye vinterdekk uansett om de er piggdekk eller piggfrie. Lovkravet om minst 3 mm mønsterdybde gjelder for alle vinterdekk. Mønsterdybden er det viktigste på et vinterdekk – det avgjør om dekket har grep i snø. Det eneste som skiller dekkene er at piggdekkene har pigger som griper bedre tak på isete veier.

Les mer

Hvor dyp skal mønsterdybden være på vinterdekk?

Etter loven skal mønsterdybden på vinterdekk være minst 3 mm. Når du kjøper nye vinterdekk er mønsterdybden 8–10 mm. Mønsterdybde på nærmere 8 mm gir dekket bedre grep på vinterføre. Minimumsgrensen er satt til 3 mm av sikkerhetsgrunner. Med en mønsterdybde på mindre enn 3 mm får ikke dekket nok grep på vinterføre.

Les mer

Hvordan måler man mønsterdybden på vinterdekk?

Det beste er å bruke en målepinne som kan kjøpes der du kjøper dekkene dine eller i en velassortert utstyrsbutikk. Du bør alltid måle mønsterdybden på det mest slitte stedet i dekkets hovedmønster.

Les mer

Når er det forbudt å bruke piggdekk?

I Norge er det forbudt å bruke piggdekk etter første søndag etter 2.påskedag og før 1. november (16. Oktober for Nord-Norge). Dersom det er vinterføre etter første søndag etter 2.påskedag, kan myndighetene tillate bruk av piggdekk i ytterligere en periode. I enkelte land eller store byer kan det være totalforbud mot piggdekk, uavhengig av veiforhold. I de tilfellene gjelder ikke forbudsperioden for piggdekk. Du kan lese mer om piggdekkforskriftene i Europa på The Scandinavian Tire & Rim Organizations hjemmeside.

Les mer

Hvorfor finnes det forbud mot piggdekk?

Forbud mot piggdekk finnes av flere grunner. Piggdekk river opp partikler i luften som er skadelige for mennesker og miljø. Piggdekkene gir også mer slitasje på veibanen enn piggfrie dekk. Forbud mot piggdekk blir stadig mer vanlig, både på enkelte gater og i hele land. Tyskland og Polen er to av landene som har totalforbud mot piggdekk.

Les mer

Hvordan ser et forbud mot piggdekk ut i EU?

I noen land er det totalforbud mot piggdekk. Tyskland og Polen er to eksempler. Så hvis du skal kjøre til et EU-land via Tyskland eller Polen, kan du ikke ha piggdekk på din bil. Skal du reise med bil i Europa, må du sjekke før avreise hvilke regler som gjelder i landene du har tenkt å besøke. Du kan lese mer om piggdekkforskriftene i Europa på The Scandinavian Tire & Rim Organizations hjemmeside.

Les mer

Hvem bestemmer lover, forskrifter og krav til vinterdekk?

Loven om vinterdekk og alle andre lover i Norge er vedtatt av myndighetene. Statens vegvesen har ansvar for regelverket, for eksempel mønsterdybde på dekk og hva som gjelder dekk på tilhenger. Politiet er tilsynsmyndigheten som påser at reglene følges. Det kan handle om å kontrollere kjøretøy ute på veiene og gi bøter til sjåfører som ikke følger lover og regler. På Statens vegvesen sine nettsider er det mer informasjon om hva som gjelder for vinterdekk til ulike kjøretøy.

Les mer

Hvilke regler og lover er finnes for piggdekk?

Eksempler på lover og regler for piggdekk er: At det er forbudt å bruke piggdekk etter første søndag etter 2.påskedag og før 1. November (16. oktober for Nord-Norge), at mønsterdybden på piggdekk skal være minst 3 mm og at man ikke kan ha både piggdekk og piggfrie dekk på samme bil (for eksempel to av det ene foran og to av det andre bak). Du kan lese mer om lover og regler for piggdekk på Vegvesens hjemmeside.

Les mer

Hvorfor finnes det lover og regler og krav for vinterdekk?

Hovedårsaken er å øke trafikksikkerheten og redusere ulykker på våre veier. Det finnes også lover og regler for å beskytte miljøet. Piggdekk river opp partikler fra veibanen som kan være skadelige ved innånding og for miljøet.

Les mer

Må jeg bytte til piggdekk, selv om veiforholdene er gode?

Hvis det er snø, is, slaps eller frost på veien, er det vinterføre. Ved vinterføre gjelder krav til vinterdekk mellom 1. desember og 31. mars og i perioden 1. oktober–15. april er det tillatt å bruke piggdekk. Hvis det ikke er vinterføre, trenger du derfor ikke bytte til piggdekk. Husk at hvis du kjører fra et område der det ikke er vinterføre til et annet område der det er, eller det er fare for vinterføre, kan det hende du må bytte til vinterdekk før avreise.   

Les mer

Må jeg bytte fra piggdekk til sommerdekk om veiforholdene er dårlige?

Nei, hvis det fortsatt er vinterføre, må du beholde piggdekkene på. Du trenger derfor ikke bytte til sommerdekk selv om siste dato faktisk er passert. Hvis det tidlig på våren, etter første søndag etter 2.påskedag, fortsatt er vinterføre, kan myndighetene forlenge perioden når piggdekk er tillatt. Det er politiet som avgjør om det er vinterføre på stedet du befinner deg.

Les mer

Vil jeg bli bøtelagt hvis jeg bryter lover og forskrifter for piggdekk?

Ja, du kan forvente å bli bøtelagt dersom du bryter lover og forskrifter for piggdekk. Bryter du lover og regler risikerer du sikkerheten til deg og dine medtrafikanter. Det er politiet som utsteder forelegg på stedet ved kontroll. Bryter du reglene for krav til vinterdekk, kan du få bøter på kr 1200,-. Har du for liten mønsterdybde på dekkene kan du få kr 1500,- i bot. Kjører du med piggdekk på gaten eller i et område hvor det er forbudt med piggdekk, kan du få en bot på kr 1000,-. (Bøtene gjelder for 2022)

Les mer

Må man ha vinterdekk – i så fall når kreves det?

Fra 1. november til første søndag etter 2.påskedag må du ha vinterdekk dersom det er vinterføre (snø, is, slaps, frost). Det er tillatt å bruke piggdekk i perioden 1. november–første søndag etter 2.påskedag. Hvis det er, eller forventes å bli vinterføre, kan du bruke piggdekk til andre tider også.

Les mer

Oppfyller mine vinterdekk reglene og kravene i Norge?

Det du må kontrollere for å oppfylle reglene og kravene, er at mønsterdybden skal være minst 3 mm, at dekkene skal være merket med symbolet for vinterdekk (snøfnugg eller alpetopp) og være merket med "Mud and Snow" som kan skrives ut på flere forskjellige måter: ”M+S”, ”M.S”, ”M&S”, ”M/S”. Vinterdekkene må også være ensartede. Du må derfor enten ha friksjons- eller piggdekk på alle fire hjul på din bil.

Les mer

Gjelder kravet til vinterdekk også for tilhengere?

Ja, vinterdekk kreves mellom 1. november og første søndag etter 2.påskedag dersom det er vinterføre. Kravet gjelder tilhengere som trekkes av personbil, lett lastebil eller buss med en totalvekt på maksimalt 3,5 tonn. Hvis trekkvognen har piggdekk, skal tilhengeren også ha piggdekk når det er vinterføre. En bil med piggfrie vinterdekk kan trekke en tilhenger som enten har piggdekk eller piggfrie dekk.

Det er viktig å ikke kombinere vinterdekk og sommerdekk på bil og tilhenger. Ellers risikerer du å få lengre bremselengder og dårligere stabilitet under kjøring, noe som øker risikoen for ulykker.

Les mer

Når er siste frist for vinterdekk?

Siste frist for piggdekk er i henhold til loven første søndag etter 2.påskedag, med mindre vinterføre fortsatt råder. Piggfrie vinterdekk bør skiftes senest 30. april. Husk at piggfrie dekk har myk gummi og er laget for kalde veibaner. Det anbefales ikke å bruke piggfrie dekk i den varmere årstiden. Bruk av piggfrie dekk om sommeren gjør kjøringen ustabil og mindre trygg. Blant annet blir bremsestrekningen lengre.

Les mer

I hvilken periode kan jeg kjøre med vinterdekk?

Perioden for vinterdekk er i henhold til loven 1. november til første søndag etter 2.påskedag, dersom det er vinterføre. Det er tillatt å bruke piggdekk i perioden 1. november–første søndag etter 2.påskedag. Myndighetene kan forlenge perioden for vinterdekk dersom det er vinterføre. Politiet bestemmer hva som regnes som vinterføre.

Les mer

Hva er viktig å vite når man bytter fra sommerdekk til piggdekk?

Du må kontrollere at dine piggdekk er av god kvalitet etter oppbevaring i sommermånedene. Fremfor alt har de en minimum mønsterdybde på 3 mm, som er minimum tillatt mønsterdybde på vinterdekk. Når du skifter hjul, sørg for å stramme boltene tilstrekkelig og at lufttrykket i dekkene er som anbefalt for din bil. Hvis kvaliteten på dekkene dine er ulike, pass på å montere de beste vinterdekkene bak. Dette gjelder både friksjonsdekk og piggdekk. Får du en sleng er det bakpartiet som slipper taket og da gjelder det å ha godt feste på de dekkene.

Les mer
BMW Service Inclusive

BMW Service Inclusive.

Slipp deg løs og fokuser få på det som er viktig – kjøregleden. Med BMW Service Inclusive er det mulig. Det holder at du betaler en gang for at all service- og reparasjonsarbeid skal være inkludert i løpet av den tiden som du velger. Din BMW er i de beste hender på alle BMW Serviceverksteder over hele verden.

Oppdag mer
BMW Service 5+

BMW Service 5+.

Når du har kjørt mange mil og vært på så mange eventyr at du kjenner din BMW ut og inn. Da trenger du et serviceverksted som kjenner din BMW like godt som deg og vet hva den trenger. Det ordner BMW Service 5+: Service for BMW modeller som er 4 år eller eldre.

Oppdag mer
BMW Originaldelar

BMW Originaldeler.

Den høye ytelsen til din BMW avhenger av samspillet mellom alle komponenter. Derfor skal du alltid velge BMW Originaldeler: Perfekt funksjon for hver enkelt BMW modell kan kun oppnås når alle komponentene i bilen samarbeider. Det være seg nye eller fabrikkoverhalte BMW Originaldeler.

Oppdag mer