Mann som holder en golfkølle ved siden av en BMW som har blitt truffet av en golfball i frontruten.

FRONTRUTE – 17 SVAR PÅ VANLIGE SPØRSMÅL.

Frontrute – 17 svar på vanlige spørsmål.

GUIDE FOR FRONTRUTE FOR DEG MED ELLER UTEN BMW.

God sikt er viktig for deg som sjåfør. Så hva skjer hvis du får et steinsprut eller en sprekk i frontruten? Hvordan skiftes en frontrute og hva kan egentlig repareres når man får skader på frontruten? På denne siden svarer vi på vanlige spørsmål om frontrute. Velg blant spørsmål innen:

Les mer
Frontrute

Hvor mye koster det å bytte en frontrute?

Prisen varierer avhengig av hvilken type forsikring du har. Ved delkasko- eller kaskoforsikring er glassforsikring inkludert og da betaler du kun egenandelen. Har du ansvarsforsikring må du derimot ta hele kostnaden selv. Det betyr at du må betale både ny frontrute og arbeidskostnadene på serviceverkstedet. Prisen varierer mye mellom ulike bilmodeller. Om du velger en originalrute eller ikke, har også betydning. Kontakt et serviceverksted for å få et tilbud for akkurat din bil.

Les mer

Hvor lang tid tar det å bytte en ødelagt frontrute?

Det tar ca 3-4 timer å skifte en ødelagt frontrute. Selve utskiftingen tar kortere tid, men deretter må limet tørke etter montering. Du som kunde kan enten vente på stedet på serviceverkstedet, eller leie/låne bil på verkstedet og kjøre tilbake og hente din bil senere. Serviceverkstedet informerer vanligvis om hvilke alternativer som tilbys når du bestiller time for utskifting av frontruten.

Les mer

Er det vanskelig å bytte ut en ødelagt frontrute selv?

Ja, du skal ikke bytte en ødelagt frontrute selv. Du trenger både spesialverktøy og inngående kunnskap om hvilke sikkerhetsfunksjoner (avstandsmåler, tretthetsvarsling, regnsensor osv.) som er koblet til frontruten på din bil. Når den nye frontruten skal monteres, må sikkerhetsfunksjonene kalibreres for å fungere riktig. I tillegg kreves det minst to personer for å gjennomføre et ruteskift. For å skifte en ødelagt frontrute må du bruke et serviceverksted, som også tar vare på din ødelagte rute for gjenvinning og et mer bærekraftig miljø.

Les mer

Kan en sprekk i frontruten repareres?

Nei, det er ikke mulig å reparere en sprekk i frontruten. Dette er fordi frontruten er en bærende del av bilens karosseri. Ved sprekker i frontruten må du bytte hele ruten. Selv om frontruten bare har en liten sprekk, må du bytte ut ruten. Ellers risikeres det at fukt trenger inn i sprekken og fryser til is om vinteren, slik at hele ruten sprekker. Hvis du har en sprukket frontrute, kontakt et BMW Serviceverksted.

Les mer

Kan jeg selv skjule en sprekk i frontruten?

Nei, det er ikke mulig å skjule en sprekk i frontruten. Hvis du har en sprekk i frontruten, skal du bytte hele frontruten. Kjører du med sprukket frontrute risikerer du nedsatt sikt under kjøring og kan også få bot dersom du blir stoppet av politiet under en kontroll.

Les mer

Hva med en sprukket frontrute på EU-kontroll?

En sprekk kan oppstå forskjellige steder på frontruten. Hvis du har sprukket frontrute under kontrollen og sprekken er i førerens synsfelt, får du en “toer-feil”, ikke godkjent, på kontrollen. Da må du skifte frontrute og komme tilbake for en etterkontroll for at bilen skal bli godkjent. Hvis du ikke bytter frontrute, vil du etter en stund få kjøreforbud.

Les mer

Kan alle steinsprut repareres?

Nei, ikke alle steinsprutskader kan repareres. Dersom steinsprutskaden er mindre enn 3 cm, kan den repareres. Er skaden større enn det, bør du som regel skifte ut hele ruten. Hvis steinsprutskaden er i førerens synsfelt, øker sannsynligheten for at du må bytte hele ruten, selv om steinspruten er litt mindre enn 3 cm.

Les mer

Kan jeg fikse små steinsprutskader i frontruta selv?

Nei, for å reparere steinsprutskader må du bruke spesialverktøy. Et vakuumverktøy brukes til å tømme steinsprutskaden for luft og deretter fylles hullet med et spesielt lim som deretter herdes i UV-lys. For å hindre at steinsprutskaden utvikler seg til en sprekk, kan du bruke en såkalt steinsprutbeskyttelse. Men en slik beskyttelse er ikke en permanent løsning. Så snart som mulig må du få fikset steinsprutskaden på et serviceverksted.

Les mer

Hvordan beskytter jeg frontruten mot steinsprut?

Det er ikke mulig å beskytte frontruten helt mot steinsprut. For å redusere risikoen for steinsprut kan du sørge for å holde avstand til bilen foran deg og unngå å kjøre på grusveier eller veier som har blitt strødd med grus.

Les mer

Hva betyr det å polere frontrute?

Polering er en bedre form for rengjøring hvor du pusser vinduet med en poleringsmaskin, i stedet for manuelt. Til poleringen brukes rengjøringsmidler beregnet for vinduer. Polering gjøres for å fjerne fett og inngrodd smuss som er vanskelig å fjerne for hånd. Et supplement til polering er å behandle vinduet med nanopartikler som danner en beskyttende film på frontruten. Da holder frontruten seg lengre ren og vannet renner lettere av.

Les mer

Kan jeg polere bort riper på frontruten?

Nei, det er ikke mulig å polere bort riper på frontruten. For å fjerne en ripe må materialet slipes ned, noe som vil svekke styrken til glasset. Ved polering av riper i lakk fylles ripen med omgivende materiale. Den samme metoden kan ikke brukes på glass.

Les mer

Kan behandling av ripete (oppskrapet) frontrute dekkes av bilforsikringen?

En oppskrapet rute er ikke mulig å behandle. Hva som dekkes av forsikringen varierer mellom ulike forsikringsselskaper. Du må kontakte forsikringsselskapet ditt for å finne ut om skaden på frontruten din dekkes av din forsikring.

Les mer

Hvordan rengjør jeg utsiden av frontruten på beste måte?

Bruk av vindusvisker og spylervæske er vanligvis nok til å rengjøre frontruten. Alkoholen, ofte etanol og isopropanol, i spylervæsken fjerner fett og annet smuss fra ruten. Hvis det ikke fungerer, kan det skyldes at viskerbladene er dårlige eller at frontruten er for slitt til å viskes skikkelig ren.

Les mer

Hvordan rengjør jeg innsiden av frontruten på beste måte?

Du rengjør innsiden av frontruten på omtrent samme måte som utsiden, men med mindre vann slik at du ikke søler på instrumentpanelet. For å rengjøre innsiden av frontruten kan du bruke en mikrofiberklut og vindusvask.

Les mer

Hvorfor får jeg frost på innsiden av frontruten?

Dette er fordi fuktighet har trengt inn i kupéen i bilen. For eksempel kan tetningen være dårlig eller du hadde våte sko eller klær da du satte deg inn i bilen. Fuktigheten blir deretter omgjort til damp av bilens varme. Når dampen fryser, dannes det frost som kan legge seg på innsiden av frontruten.

Les mer

Hvordan beskytter jeg frontruten mot snø, frost og is?

En vanlig måte er å dekke frontruten med en frontrutebeskytter med aluminiumsfilm. Beskyttelsen virker mot sol, snø og is. Et annet alternativ er å bruke en kupévarmer. Da slipper du frost og is på vinduet og bilen er behagelig varm når du skal kjøre.  

Les mer

Jeg ønsker å tone frontruten, hva trenger jeg å vite?

Det er ikke tillatt å tone frontruten. Det er imidlertid mulig å sette på en smalere solskjermingslist øverst på innsiden av frontruten. Men husk at det kan finnes sikkerhetsfunksjoner på frontruten som risikerer å bli dekket av solfilmen. Reglene sier at frontruten skal ha en lysgjennomgang på minst 75 prosent i førerens synsfelt. Solfilmen må ikke forårsake forstyrrende refleksjoner eller blende andre trafikanter.

Les mer
BMW Service Inclusive

BMW Service Inclusive.

Slipp deg løs og fokuser få på det som er viktig – kjøregleden. Med BMW Service Inclusive er det mulig. Det holder at du betaler en gang for at all service- og reparasjonsarbeid skal være inkludert i løpet av den tiden som du velger. Din BMW er i de beste hender på alle BMW Serviceverksteder over hele verden.

Oppdag mer
BMW Service 5+

BMW Service 5+.

Når du har kjørt mange mil og vært på så mange eventyr at du kjenner din BMW ut og inn. Da trenger du et serviceverksted som kjenner din BMW like godt som deg og vet hva den trenger. Det ordner BMW Service 5+: Service for BMW modeller som er 4 år eller eldre.

Oppdag mer
BMW Originaldelar

BMW Originaldeler.

Den høye ytelsen til din BMW avhenger av samspillet mellom alle komponenter. Derfor skal du alltid velge BMW Originaldeler: Perfekt funksjon for hver enkelt BMW modell kan kun oppnås når alle komponentene i bilen samarbeider. Det være seg nye eller fabrikkoverhalte BMW Originaldeler.

Oppdag mer