BMW med sommerdekk

SOMMERDEKK – 10 SVAR PÅ VANLIGE SPØRSMÅL

Sommerdekk – 10 svar på vanlige spørsmål

GUIDE FOR SOMMERDEKK FOR DEG MED ELLER UTEN BMW.

Når vinteren er over, er det på tide å sette på sommerdekkene igjen. Les om når det er tillatt å skifte til sommerdekk, hvilken mønsterdybde som gjelder og hvilke andre lover og regler du må være oppmerksom på før byttet. På denne siden svarer vi på vanlige spørsmål om sommerdekk.

Les mer

Hva er minste mønsterdybde sommerdekk kan ha ved en kontroll?

Minste tillatte mønsterdybde i dekkets hovedmønster om sommeren er etter loven 1,6 mm for personbiler, mot 3 mm for vinterdekk. Behovet for dekkenes grep og bremseegenskaper er større på vinterføre. Derfor er kravet om større mønsterdybde på vinterdekk.

Les mer

Når kan jeg tidligst bytte fra vinterdekk til sommerdekk i 2023?

Det tidligste du kan bytte til sommerdekk er når det ikke lenger er vinterføre, eller det finnes risiko for vinterføre. Hvis det er snø, is, slaps eller frost på noen del av veibanen eller i veibanen, regnes det som vinterføre. Du må bytte til sommerdekk senest første søndag etter 2.påskedag, med mindre det fortsatt er vinterføre. Har du friksjonsdekk bør du bytte dem til sommerdekk senest 30. april.

Les mer

Er det lov å bruke sommerdekk om vinteren?

Du kan kjøre med sommerdekk om vinteren hvis det ikke er vinterføre. Vinterdekkloven gjelder fra 1. november til første søndag etter 2.påskedag, dersom det råder vinterføre. Det er noen unntak fra bruk av sommerdekk om vinteren, selv om det er vinterføre. Du kan for eksempel kjøre med sommerdekk til og fra kontroll – forutsatt at du tar den korteste og best egnede veien (minimum 3 mm mønsterdybde). Statens vegvesen sine nettsider inneholder informasjon om reglene som gjelder.

Les mer

Hvilke lover og regler gjelder for sommerdekk?

Det er flere lover og regler som gjelder for sommerdekk:

  • Mønsterdybden skal være minst 1,6 mm.
  • Det er tillatt å bruke sommerdekk hele året så lenge det ikke er vinterføre.
  • Hastighetsindeksen (hastighetskapasiteten) til sommerdekkene dine må samsvare med hastighetsindeksen som er godkjent for din bil. Riktig indeks står i manualen for din bil.
  • Det er viktig at du kjøper riktig størrelse dekk, som passer til din bil. Ellers vil speedometeret vise feil. I verste fall er rulleomkretsen mellom hjulene så forskjellig at firehjulsdriftssystemet ødelegges.
  • Lastekapasiteten (hvor mye vekt de kan bære) på sommerdekkene må også passe for din bil.
  • Alle fire dekkene må også være av samme type, for eksempel radial eller diagonal.

Mer detaljert informasjon om sommerdekk er tilgjengelig hos Statens vegvesen.  

Les mer

Kan jeg forevise bilen på kontroll med sommerdekk om vinteren?

Ja, det kan du. Det er tillatt å kjøre bilen til nærmeste kontrollverksted (minimum 3 mm mønsterdybde). Har du ikke vinterdekk kan du kjøpe dem hos BMW. Her finner du en rekke vinterdekk fra BMW.

Les mer

Hvilket lufttrykk skal sommerdekk ha?

Lufttrykket du bør ha på sommerdekkene bestemmes av størrelsen på dekkene og hvor tungt bilen er lastet med passasjerer og bagasje. Hvilket lufttrykk som anbefales for din bil finner du vanligvis på en etikett på dørkarmen ved siden av en av bilens dører, ofte ved førersetet (B-stolpen). Informasjonen finnes også i bilens vognkort.

Les mer

I hvilken tidsperiode må jeg bytte til sommerdekk i 2023?

Perioden du kan bytte til sommerdekk varierer avhengig av vær og veiforhold. Du kan tidligst bytte til sommerdekk når det ikke lenger er fare for vinterføre. Har du friksjonsdekk bør du bytte til sommerdekk senest den 30. april. Har du piggdekk, må du ha rukket å bytte til sommerdekk første søndag etter 2.påskedag, dersom det ikke lenger er vinterføre.

Les mer

Er det stillegående sommerdekk?

Det finnes ikke noe dekk som ikke avgir støy under kjøring. Sommerdekk har hardere gummi enn vinterdekk og bråker dermed generelt mer enn vinterdekk. Ønsker du et mer stillegående sommerdekk bør du velge et dekk med større andel naturgummi, som er mykere. Et sommerdekk kan imidlertid ikke være så mykt som helst. Hardheten til gummien er nødvendig for å garantere en stabil kjøring i varmere vær på varm veibane.

Les mer

Kan jeg bli bøtelagt med dårlig mønsterdybde på sommerdekk?

Ja, du kan få bøter. Det er fordi du risikerer sikkerheten til deg og andre trafikanter. Du kan finne ut om sommerdekkene dine oppfyller kravene til mønsterdybde ved å måle dybden i dekkets hovedmønster. Den sitter på sliteflaten som ligger an mot veibanen.

Les mer

Kan jeg kjøre med sommerdekk i april til tross for snø?

Ved snø gjelder vinterveilovene og da er anbefalingen å ikke bruke sommerdekk. Hvis det er snø, is, slaps eller frost på noen del av veibanen eller i veibanen, regnes det som vinterføre. Å kjøre med sommerdekk på vinterføre er ikke trygt og bør derfor unngås.

Les mer
BMW Service Inclusive

BMW Service Inclusive.

Slipp deg løs og fokuser få på det som er viktig – kjøregleden. Med BMW Service Inclusive er det mulig. Det holder at du betaler en gang for at all service- og reparasjonsarbeid skal være inkludert i løpet av den tiden som du velger. Din BMW er i de beste hender på alle BMW Serviceverksteder over hele verden.

Oppdag mer
BMW Service 5+

BMW Service 5+.

Når du har kjørt mange mil og vært på så mange eventyr at du kjenner din BMW ut og inn. Da trenger du et serviceverksted som kjenner din BMW like godt som deg og vet hva den trenger. Det ordner BMW Service 5+: Service for BMW modeller som er 4 år eller eldre.

Oppdag mer
BMW Originaldelar

BMW Originaldeler.

Den høye ytelsen til din BMW avhenger av samspillet mellom alle komponenter. Derfor skal du alltid velge BMW Originaldeler: Perfekt funksjon for hver enkelt BMW modell kan kun oppnås når alle komponentene i bilen samarbeider. Det være seg nye eller fabrikkoverhalte BMW Originaldeler.

Oppdag mer