Viskerblad på frontrute på verksted

VISKERBLAD – 34 SVAR PÅ VANLIGE SPØRSMÅL

VISKERBLAD – 34 SVAR PÅ VANLIGE SPØRSMÅL

GUIDE FOR VISKERBLAD FOR DEG MED ELLER UTEN BMW.

En skitten frontrute skal alltid unngås i trafikken. Både for din og andres sikkerhet. Bytt ut dårlige viskerblader slik at du har god sikt når du kjører – for en sikrere kjøring. På denne siden svarer vi på vanlige spørsmål om viskerblader. Velg blant spørsmål innen:

Trenger du å rengjøre viskerbladene?

Du trenger å rengjøre viskerbladene en gang i blant, men ikke nødvendigvis hver uke. Du forlenger levetiden til viskerbladene hvis du rengjør dem. Om sommeren setter det seg ofte fluer, sand og annet skitt på frontruta. Hvis det har vært mye fluer om sommeren, samler de seg på viskerbladets gummiskrape. Om vinteren er det mye grus og salt på veiene. Dette gjør at salt og andre partikler havner på ruten og du må bruke mye spylervæske for å holde den ren. Om vinteren samler det seg også is og snø på viskerbladene. Det sliter hardere på gummien i viskerbladene.

Hvordan rengjør man viskerblad?

Du kan bruke en grovere versjon av en vaskesvamp, som vanligvis kalles en insektsvamp, og tørke av viskerbladene. Hvis det er striper på vinduene når du bruker vindusviskerne, er gummien på skrapen dårlig. Da må du bytte viskerbladene. Om vinteren kan det hende du må fjerne frost, snø eller is av viskerbladene. Om vinteren må du kanskje også bruke mer spylervæske for å få frontruten ren. Pass på at du bruker konsentrert spylervæske med frostvæske.

Hvilke rengjøringsmidler fungerer for viskerblader?

Du kan stort sett bruke hvilket som helst middel som er fettoppløsende. Du kan for eksempel tørke av viskerbladene med bilshampo når du vasker bilen. Et annet alternativ er å være forsiktig og bruke spylervæske, sommer- eller vinterblanding. Da holder frontruten seg ren for andre forurensninger og viskerbladene glir jevnt når de sveiper over ruten.

Er det bra å smøre viskerblader?

Smører du viskerbladene får du fett på ruten som kan svekke sikten. Om du trenger å smøre viskerbladene er det sannsynligvis fordi du har dårlige viskerblader, som trenger å byttes. Men har du viskerblader av god kvalitet, skal du ikke trenge å smøre viskerbladene.

Hvordan smører man viskerblad?

Viskerblader skal ikke smøres da dette kan forringe egenskapene til viskerbladene. Du kan heller friske opp viskerbladene med en klut og litt konsentrert spylervæske. Og hvis viskerbladene er dårlige, er det bedre å bytte dem, enn å smøre dem og risikere dårlig sikt.

Hvilke midler kan brukes på viskerbladene?

Du kan starte med å bruke litt konsentrert spylervæske og deretter skylle av i lunkent vann. Vask deretter med bilshampo eller bilpleieprodukter som også sørger for å gjenopprette viskerbladenes myke gummi og naturlige egenskaper. Du kan benytte anledningen til å vaske viskerbladene samtidig som du vasker hele bilen.

Hvordan bruker man vaskemiddel på viskerbladene?

Det går fint å blande tre til fire kapsler med oppvaskmiddel i en bøtte (ca. 12 liter) med vann. Bruk deretter oppvaskmiddelblandingen og rengjør viskerbladene. Et tips er å se etter tilbudet “vårbøtte” og “vinterbøtte” på din lokale butikk. De bøttene er av passende størrelse og inneholder for eksempel vaskesvamp, spylervæske, avfettingsmiddel, bilshampo og isskrape.

Kan viskerbladene friskes opp?

Kontinuerlig rengjøring er en god måte for å holde viskerbladene rene og friske over lengre tid. Hvis det dannes striper på frontruten, er viskerbladene alt for dårlige og må skiftes. Det er ikke mulig å "berge" viskerblader som har sluttet å fungere bra.

Hvordan vet jeg om viskerbladene mine er gode nok?

Hvis ruten ikke blir ren nok, eller viskerbladene ikke tørker over hele overflaten som vindusviskerne når, så er nok ikke viskerbladene dine gode nok.

Sjekkes vindusviskererne i en kontroll?

Ja de granskes i kontrollen. Av trafikksikkerhetshensyn er frontruten en viktig del av bilen, fordi du som sjåfør skal kunne se godt framover når du kjører.

Hvor god må vindusviskeren bak være?

Bakruteviskeren ("vindusvisker bak") må kunne tørke jevnt over hele vinduet og gjøre vinduet rent. Ser du godt gjennom bakruten er vindusviskeren god nok. En god test er å bruke bakruteviskeren om morgenen når vinduet er fuktig, og se om den gjør rent. På landeveien kan du ende opp med en veldig skitten bakrute. Begynn da å kjøre bakruteviskeren med spylervæske for å fjerne skitten. Hvis ruten fortsatt er skitten, kan det være på tide å bytte viskerbladene bak.

Hvorfor fungerer ikke mine viskerblad?

Hvis vindusviskeren ikke beveger seg i det hele tatt, kan det skyldes at en sikring har gått eller at elmotoren til vindusviskeren har sluttet å fungere. For å finne ut om en sikring er årsak til feilen kan du se i bilens sikringsboks. I verste fall må du kanskje kjøpe en ny viskermotor. Prisen for å bytte viskermotor varierer mellom ulike bilmodeller.

Kan jeg selv reparere vindusviskere som har sluttet å fungere?

Hvis det er en sikring som har gått, og du kan få tilgang til sikringsboks selv, er det mulig å reparere feilen selv. Det vanligste er imidlertid å kontakte et serviceverksted. Hvis feilen er i viskermotoren, bør du kontakte et serviceverksted for å få hjelp. Er din bil innenfor garantitiden (fem år hos BMW), bør du oppsøke ditt serviceverksted for å få rettet feilen.

Hvorfor fungerer ikke viskerbladet bak?

Hvis vindusviskeren ikke beveger seg i det hele tatt, kan det skyldes at en sikring har gått eller at elmotoren til vindusviskeren har sluttet å fungere. For å finne ut om det er en sikring som forårsaker feilen, kan du se i sikringsboksen og skifte ut sikringen. I bilens instruksjonsbok vises hvilken sikring som er koblet til vindusviskeren bak. I verste fall må du kanskje kjøpe en ny viskermotor.

Hvorfor stopper vindusviskere i feil posisjon?

Det kan skje hvis du slår av motoren mens vindusviskeren går. Da kan viskeren plutselig stoppe i den posisjonen den er i. Hvis vindusviskeren ikke sveiper over vinduet som den skal, kan det skyldes slitasje på viskermotoren.

Hvordan reparere vindusviskere som har stoppet i feil posisjon?

Prøv å slå på tenningen og se om vindusviskeren går tilbake til sin opprinnelige posisjon. Hvis det ikke fungerer, sjekk om sikringen til vindusviskeren har gått. Vindusviskeren kan nemlig stoppe plutselig hvis sikringen går. Hvis du er usikker på årsaken til feilen, bør du kontakte et serviceverksted for å få undersøkt problemet.

Hvor mye koster det å reparere vindusviskere som har stoppet i feil posisjon?

Start med å kontrollere sikringen. Hvis feilen skyldes en sikring, kan du kjøpe en ny på nærmeste utstyrsbutikk eller serviceverksted. De koster vanligvis ikke så mye, det finnes samlepakker til under 100 kroner. For andre feil varierer prisen avhengig av hva feilen er og hvilken bilmodell du har. Da bør du gjøre en feilsøking på et serviceverksted. En slik kontroll tar minst en time, noen ganger lenger. Du kan da motta et mer nøyaktig pristilbud fra ditt serviceverksted. Prisen for å bytte viskermotor varierer mellom ulike bilmodeller.

Hvordan blir jeg kvitt gnissende viskerblader?

Det kommer an på hva feilen er. Hvis gnissingen skyldes at viskeren sveiper over et tørt vindu, kan du spraye litt spylervæske på vinduet og se om gnissingen forsvinner. Oftest skyldes gnissing dårlige viskerblader – da er det tryggest å bytte viskerbladene. Hvis du har feil type viskerblad til din bil, må du bytte til riktig type viskerblad.

Hvorfor gnisser vindusviskere?

Det kan være fordi vindusviskeren brukes på et tørt vindu, at du har dårlige viskerblader eller feil type viskerblad. Gnissing kan oppstå hvis du har vindusviskeren påslått etter at det har sluttet å regne. Da sveiper viskeren over et tørt underlag og glir ikke over vinduet som det er tenkt. Det samme kan skje hvis du bruker vindusviskeren i tørt vær uten først å spraye på spylervæske. Har du kjøpt feil type viskerblad til din bil er det også fare for gnissing. Da må du bytte viskerblad.

Er det vanlig med gnissende viskerblad?

Gnissing kan oppstå hvis du har vindusviskeren påslått etter at det har sluttet å regne. Dette er fordi viskeren sveiper over en tørr overflate og ikke glir over ruten slik den skal. Det samme kan skje hvis du bruker vindusviskeren i tørt vær, uten først å spraye på spylervæske. Har du feil type viskerblad til din bil er det også fare for at gnissing oppstår. Da må du bytte viskerblad.

Hvorfor er det viktig å bytte viskerblad?

Det er viktig av hensyn til trafikksikkerheten. Du som sjåfør må ha god sikt for å kunne kjøre trygt. Du må også ha god sikt gjennom ruten når det er mørkt ute eller under tøffe værforhold. Hvis dine viskerblad er dårlige, vil sikten bli svekket, noe som øker risikoen for ulykker.

Hvordan fjerner jeg viskerbladene før de skiftes?

Du starter med å felle ut viskerarmen fra ruten. Deretter fjerner du viskerbladet fra festet (clipset) på viskerarmen. Synes du det er vanskelig å gjøre det selv, kan du be personalet på kjøpsstedet om hjelp til å fjerne viskerbladet.

Hvordan bytter jeg viskerblad?

Fell ut viskerarmen fra ruten og fjern viskerbladet fra festet (clipset). Sørg for at de nye viskerbladene du kjøper passer til din bilmodell. Har du en BMW hjelper servicerådgiveren på serviceverkstedet deg med å velge riktig viskerblad. Hvis du kjøper viskerblader i en utstyrsbutikk, kan du finne informasjonen i en katalog eller be personalet om hjelp til å velge. Det nye viskerbladet monterer du så på viskerarmen. Du skal ikke måtte presse hardt for å få den på plass.

Hvordan bytter jeg viskerblad bak?

Du bytter viskerblad bak på samme måte som du bytter viskerblad foran. Løsne først det gamle viskerbladet fra viskerarmen og monter deretter det nye viskerbladet. Sørg for at du har riktig viskerblad for din bilmodell.

Hvor ofte må man bytte viskerblad?

Anbefalingen er to ganger i året, på høsten og våren. En god målestokk er å bytte viskerblad i forbindelse med å skifte hjul til sommer- eller vinterhjul.

Hvordan setter man på viskerblad?

Du monterer det nye viskerbladet på viskerarmen. Hvis du har valgt riktig viskerblad for din bilmodell, bør det ikke kreve at du trykker hardt for å feste det.

Hvordan slår man på vindusviskerne?

Oftest er spaken som styrer vindusviskeren på høyre side av rattet i din bil. Mange forveksler imidlertid "vindusvisker" med "viskerblad". Å montere viskerblad er helt enkelt å montere nye viskerblad på vindusviskeren. Med riktig viskerblad for din bilmodell skal det gå greit, og ikke kreve at du trykker hardt.

Kan jeg få hjelp til å sette på vindusviskerne?

Ja, du kan spørre personalet ved kjøpsstedet om hjelp. Besøker du et BMW Serviceverksted kan servicerådgiveren hjelpe deg med å montere.

Er gummien i viskerbladene likeverdig for modellene?

Viskerblad kan variere i kvalitet mellom ulike merker. Blant annet kan gummimassen i seg selv være mykere eller hardere.

Hva gjør en spesiell gummi bedre egnet for viskerblader?

Myk gummi tørker vinduet bedre enn hard gummi. Gummi av dårligere kvalitet gir dårligere viskereffekt og gummien stivner raskere. BMW Viskerblad består av to forskjellige materialer: En hard visker fordeler trykket i én retning og en myk gummirygg demper viskeren på veien tilbake.

Er viskerblad laget av silikon bra?

Silikon er et mykgjøringsmiddel i gummien. Mykere gummi glir jevnere over vinduet og gir en bedre viskereffekt. Med silikon som tilsetning i gummien er det mindre risiko for at gummien på viskerbladene tørker ut.

Hvilket feste har mine viskerblad?

Alle autoriserte serviceverksteder stiller med et register hvor du kan søke etter din bilmodell og passende viskerblad. Registeret finner du vanligvis via verkstedets hjemmeside. Hvis du besøker en utstyrsbutikk, kan du finne informasjonen i en tabell, enten i en katalog eller digitalt. Kjører du BMW er den enkleste måten å finne informasjonen på å kontakte et BMW Serviceverksted og spørre.

Hva betyr "feste C" for viskerblader?

Festene er utformet forskjellig avhengig av hvordan viskerbladet er montert på viskerarmen. Festene blir da kategorisert som for eksempel A, B eller C. Benevningen kan imidlertid variere mellom ulike merker. Dette betyr at "feste C" av et bestemt merke ikke nødvendigvis er samme type feste som "feste C" av et annet merke.

Hva betyr "feste f" for viskerblader?

Festene er kategorisert med forskjellige bokstaver basert på hvordan viskerbladet er montert på viskerarmen. Vær oppmerksom på at betegnelsen kan variere mellom ulike merker. "Feste F" kan derfor være forskjellige typer fester avhengig av hvilket merke du kjøper.

BMW Service Inclusive

BMW Service Inclusive.

Slipp deg løs og fokuser få på det som er viktig – kjøregleden. Med BMW Service Inclusive er det mulig. Det holder at du betaler en gang for at all service- og reparasjonsarbeid skal være inkludert i løpet av den tiden som du velger. Din BMW er i de beste hender på alle BMW Serviceverksteder over hele verden.

Oppdag mer
BMW Service 5+

BMW Service 5+.

Når du har kjørt mange mil og vært på så mange eventyr at du kjenner din BMW ut og inn. Da trenger du et serviceverksted som kjenner din BMW like godt som deg og vet hva den trenger. Det ordner BMW Service 5+: Service for BMW modeller som er 4 år eller eldre.

Oppdag mer
BMW Originaldelar

BMW Originaldeler.

Den høye ytelsen til din BMW avhenger av samspillet mellom alle komponenter. Derfor skal du alltid velge BMW Originaldeler: Perfekt funksjon for hver enkelt BMW modell kan kun oppnås når alle komponentene i bilen samarbeider. Det være seg nye eller fabrikkoverhalte BMW Originaldeler.

Oppdag mer