BMW med skinnende ren lakk

BILLAKK – 20 SVAR PÅ VANLIGE SPØRSMÅL.

Billakk – 20 svar på vanlige spørsmål.

GUIDE FOR BILLAKK FOR DEG MED ELLER UTEN BMW.

Alle vil jo kjøre bil med skinnende lakk og glans? Da kan det være greit å vite litt mer om hvordan du tar vare på lakken på din bil. For eksempel hva du kan gjøre hvis lakken blir skadet, og hva som er den beste måten for å rengjøre lakken. På denne siden svarer vi på vanlige spørsmål om billakk. Velg blant spørsmål innen:

Les mer

Hva trenger jeg for å rengjøre billakk?

For å rengjøre billakk må du vaske bilen med vanlig bilshampo. Du kan også bruke voks. Det er best å bruke shampo og voks uten silikon. Her finner du bilshampo og voks fra BMW. Husk å ikke rengjøre billakk i direkte sollys, da både bilshampo og voks kan "brenne fast" i lakken og forårsake skade. En mer avansert rengjøring kan også inkludere rubbing og poleringsmidler. Men det krever litt forkunnskaper og kan skade lakken dersom rengjøringen ikke utføres riktig. 

Les mer

Hva betyr det å polere billakk?

Polering kan gjøres både manuelt og med maskin. Manuell polering betyr at du først vasker bilen, deretter påfører poleringsmiddel for hånd og til slutt påføres voks som beskytter bilen mot skitt. En mer avansert metode er å bruke en poleringsmaskin som renser lakken i dybden. Ved å vaske alene fjerner du overfladisk smuss som støv og grus, men ikke partikler av asfalt, tjære, rust etc. som sitter dypere i lakken.

Les mer

Hvilke typer billakk finnes?

Billakk finnes i mange forskjellige fabrikat, men er i dag av en og samme type: vannbasert og miljøvennlig. Billakk kan kjøpes i form av lakkstift og sprayboks. Skal du pusse opp billakken på bilen din bør du kontakte et serviceverksted for å finne ut hvilken billakk og fargekode på lakken du må bruke til akkurat din bil.

Les mer

Hvordan fjerner jeg asfalt eller tjære fra billakk?

Asfalt kan sette seg i billakken ved at asfaltpartikler løsner fra varme, myke veibaner og spretter opp mot bilen. Du kan fjerne asfalt fra billakk med avfettingsmiddel. Spray på avfettingsmiddel før du vasker bilen. Hvis du ikke får fjernet asfalten på den måten, kan du oppsøke et bilpleiefirma. Bilpleiefirmaer har lisens til å bruke mer effektive avfettingsmidler og kan bruke maskinpolering for å fjerne asfalt fra billakk.

Les mer

Hvordan fjerner jeg voks fra billakk?

Når du har lagt voks på billakken, etter å ha vasket bilen, må du deretter tørke av restproduktene som ligger igjen på billakken. Det går fint å bruke en myk klut for å fjerne voks fra billakken.

Les mer

Hvordan fjerner jeg fugleskitt på billakk?

Fugleskitt kan "brenne seg fast" i billakken hvis den får tørke i solen på for eksempel en varm sommerdag. Resultatet er at flekken da blir vanskeligere å fjerne. For å fjerne fugleskitt fra billakk kan du bruke vann og en vaskesvamp.

Les mer

Hvordan fjerner jeg flekker fra billakk?

Det avhenger av hvilken type flekk det dreier seg om. Det kan for eksempel være fugleskitt, asfalt eller tjære. Er det en flekk oppe på lakken, trenger den sannsynligvis bare å vokses av med vanlig bilvoks. Det kan du prøve å gjøre selv. Hvis det er en flekk i lakken må den poleres av og da må du henvende deg til et bilpleiefirma.

Les mer

Hvor mye koster det å lakke bilen på nytt?

Kostnaden for å lakke bilen på nytt avhenger av flere ting. Prisen varierer hvis du skal lakke hele bilen på nytt sammenlignet med bare en del av bilen. Hvilken timepris verkstedet tar for arbeidet med å lakke bilen spiller også inn. Og prisen på fargen varierer mellom spesial- og standardfarge. Kontakt et lakkeringsfirma for å få et tilbud for å lakkere din bil.

Les mer

Kan white spirit brukes på billakk?

Tidligere var billakk basert på løsemidler og da kunne white spirit være nødvendig i forbindelse med lakkeringsprosessen. I dag brukes vannbasert og miljøvennlig billakk som ikke krever white spirit.

Les mer

Kan eddik brukes på billakk?

Eddik kan brukes til å fjerne kalk fra kaffemaskiner, dusjkabinetter med mer. Hvis du bor eller oppholder deg i et område med kalkrikt vann, kan du få kalkflekker på billakken. Da kan du bruke eddik, men voks er i utgangspunktet det anbefalte valget. For å unngå kalkflekker på bilen bør du tørke av lakken umiddelbart etter vask, for eksempel med et pusseskinn.

Les mer

Kan jeg lakkere bilen på nytt til en annen farge?

Ja, du kan lakke bilen på nytt i en annen farge hvis du vil. Det skal imidlertid skrives i bilens registreringsdokumenter at fargen på bilen er endret. Dette kan du ordne i forbindelse med periodisk kjøretøykontroll, eller ved å oppdatere bilens registreringsdokumenter per post eller digitalt. Mer om registreringsdokumenter finnes på Statens vegvesen nettside.

Les mer

Hva er fordelene og ulempene med å foliere bilen?

Foliering er et alternativ til omlakkering av bilen dersom du ønsker å endre farge. Det betyr at en plastfilm festes utenpå billakken. Med foliering kan du endre fargen på bilen mens billakken beholder sin opprinnelige farge. En annen fordel er at folieringen beskytter lakken. Du trenger ikke melde fargeendring gjennom foliering til Statens vegvesen da det ikke er en permanent endring av bilens farge.

En ulempe er at folieringens levetid ikke er like lang som en lakkering. Vær også oppmerksom på at ved delvis foliering kan det oppstå kontrastforskjeller i lakken etter at folieringen er fjernet.

Les mer

Er det mulig å fikse alle typer lakkskader på en bil?

Mindre skader på lakken kan repareres med lakkstift eller sprayboks med lakk. Det kan du gjøre selv om det for eksempel dreier seg om en liten steinsprut. Er skaden mer omfattende, en dyp eller lengre ripe, så repareres ikke selve skaden i lakken, men hele den delen av bilen som er skadet lakkeres på nytt. Ved mer omfattende lakkskader bør du kontakte et serviceverksted eller et billakkeringsfirma.

Les mer

Er det mulig å reparere en liten lakkskade selv?

Du kan bruke lakkstift eller spraylakk for å reparere en liten lakkskade selv. Du oppnår best resultat ved å bruke spraylakk, med riktig fargekode for din bil, og klarlakk. Start med å rense lakkskaden for smuss og fett. Spray så litt lakk i spraybokslokket, dypp en hobbypensel i lakken og påfør lakkskaden/steinspruten. Deretter avslutter du med å pensle på klarlakk over lakken.

Les mer

Lakkstift og spraylakk - hva bør jeg velge?

Det er flere fordeler med spraylakk enn med lakkstift. Du får mer volum med sprayboks og fargen er lettere å jobbe med da den fyller skaden/steinspruten bedre. En fordel med lakkstift er at de er små og at du slipper å kjøpe den tilhørende penselen.

Les mer

Hvordan reparerer jeg lakkskader med lakkstift?

Start med å rense lakkskaden for smuss og fett. Påfør deretter lakkstiftens farge direkte på lakkskaden til den "nakne", skadede overflaten er dekket. Det kan være vanskelig å porsjonere ut riktig mengde lakk med lakkstift sammenlignet med spraylakk og pensel.

Les mer

Hva er den enkleste måten å reparere en lakkskade forårsaket av slag fra en døråpning?

Et kraftig slag fra en døråpning kan forårsake en "bulk" i platen. I de tilfellene må du kontakte et karosseriverksted for å reparere skaden. Slag fra en døråpning gir ofte bare overfladiske lakkskader som riper. De kan poleres bort. Ved overfladiske lakkskader kan du kontakte et bilpleiefirma.

Les mer

Kan jeg polere bort en ripe i lakken?

Ja, det er mulig å polere bort en ripe eller annen overflateskade i lakken. Steinsprut er derimot en dypere skade som ikke kan poleres bort. Den enkleste måten for å polere bort riper i lakken er å få profesjonell hjelp. En rekke BMW Serviceverksteder tilbyr muligheten til å reparere skader på karosseriplater og lakk. Ta ellers kontakt med et bilpleiefirma for å finne ut hva som kan gjøres med lakkskadene på din bil. Det er også mulig å polere bort riper selv, forutsatt at du har forkunnskaper og riktig verktøy.

Les mer

Kan jeg lakkere plast på bilen?

Noen typer plast kan lakkeres og noen kan ikke. Lakkerte plastflater som er skadet kan slipes ned og deretter overflatebehandles med lakk. For å finne ut hva som er status på din bil, må du kontakte et bilskadeverksted.

Les mer

Hvor lang er tørketiden for billakk?

Ved bruk av spraylakk (billakk i sprayflaske) kan det kreves flere påføringer i mange tynne lag av lakken for å oppnå et godt resultat. Husk å la lakken tørke mellom påføringene. Tørketiden er vanligvis ca. 10 minutter ved romtemperatur. Tørketiden er kortere jo varmere det er.

Les mer
BMW Service Inclusive

BMW Service Inclusive.

Slipp deg løs og fokuser få på det som er viktig – kjøregleden. Med BMW Service Inclusive er det mulig. Det holder at du betaler en gang for at all service- og reparasjonsarbeid skal være inkludert i løpet av den tiden som du velger. Din BMW er i de beste hender på alle BMW Serviceverksteder over hele verden.

Oppdag mer
BMW Service 5+

BMW Service 5+.

Når du har kjørt mange mil og vært på så mange eventyr at du kjenner din BMW ut og inn. Da trenger du et serviceverksted som kjenner din BMW like godt som deg og vet hva den trenger. Det ordner BMW Service 5+: Service for BMW modeller som er 4 år eller eldre.

Oppdag mer
BMW Originaldelar

BMW Originaldeler.

Den høye ytelsen til din BMW avhenger av samspillet mellom alle komponenter. Derfor skal du alltid velge BMW Originaldeler: Perfekt funksjon for hver enkelt BMW modell kan kun oppnås når alle komponentene i bilen samarbeider. Det være seg nye eller fabrikkoverhalte BMW Originaldeler.

Oppdag mer