BMW bygger hållbara bilar för framtiden.

NI TIPS OG RÅD FOR DEG SOM KJØRER ELBIL.

Ni tips og råd for deg som kjører elbil.

Hva betyr forkondisjonering og hvilke knep kan du ta i bruk for å få så mye som mulig ut av batteriet samtidig som du bevarer batterienergien så lenge som mulig? Vi har satt sammen ti elbil-hacks – altså raske tips og råd for deg som kjører elbil eller en ladbar hybrid. La oss sette i gang! 

Les mer

1. PLANLEGG REISEN DIN ENKLERE.

Elbiler har fått atskillig bedre rekkevidde og kan kjøre merkbart lenger. Utviklingen holder høyt tempo. De fleste batteridrevne biler har i dag en rekkevidde på over 300 kilometer. Det er som regel mer en nok for det behovet vi har i hverdagen. Skal du kjøre lenger, for eksempel i ferier, er imidlertid mye gjort hvis du tenker deg litt om før du legger av gårde.

 

Litt planlegging kan derfor være lurt for å unngå ubehagelige overraskelser. Fordelen her er at dette er noe du kan gjøre fra sofakroken ved hjelp av for eksempel appen My BMW. Med BMW Charging Service ser du et stadig større nettverk av offentlige ladestasjoner, deriblant hurtigladestasjoner fra forskjellige leverandører. Disse kan du få sendt direkte til bilen. Du kan søke etter ladesteder og dessuten se annen nyttig informasjon som ladetype, åpningstider og tilgjengelighet. 

Les mer
BMW iX - planera din resa enklare

2. RASKERE LADING: TREKK UT VED 80 PROSENT.

Å lade på hurtigladere er praktisk og selvsagt det beste alternativet når du er på langtur. Da kan du lade batteriet på den tiden det tar deg å drikke en kopp kaffe. Hurtigladere med en effekt på 150 kW kan for eksempel lade batteriet på en BMW iX3 til en rekkevidde på 100 kilometer på under 10 minutter. Og på cirka 34 minutter kan de ha nådd hele 80 prosent. Ved lengre avstander med mellomladinger kan reisetiden medregnet ladetiden bli betydelig kortere hvis du bare lader batteriet til 80 prosent. Navigasjonssystemet foreslår nettopp den perfekte kafeen nær ladestasjonen, slik at ventetiden skal bli så behagelig som mulig. Og med appen My BMW ser du alltid en oversikt over tidligere ladesykluser. Dessuten får du et varsel når batteriet er fulladet. 

Les mer
Snabbare laddning

3. FORKONDISJONERING: KJØR I VEI SÅ GODT FORBEREDT SOM MULIG

Langt ord, enkel effekt: Forkondisjonering betyr at du stiller inn ladenivået på batteriet og temperaturen i bilen på et optimalt tall før du kjører. Klimaanlegget i bilen bruker strøm mens du kjører. Det påvirker bilens rekkevidde. Derfor er det bedre å kjøle eller varme kupeen mens du lader, for eksempel når du lader hjemme før du drar. Innstillingene kan gjøres i bilen eller enkelt via My BMW-appen. Det betyr at du ikke engang trenger å gå til bilen for å stille det inn. Dermed er ideell temperatur og ønsket ladenivå på batteriet nådd med perfekt timing før planlagt avreise. Ved lavere temperaturer er det særlig viktig, siden bilbatteriet kan bli varmet opp av batterivarmeren for å sikre optimal drift. 

Les mer
BMW i4

4. DEL INFORMASJON MED HVERANDRE.

Hvis du kjører elektrisk, er du en pioner innen fremtidens mobilitet, og pionerer er særlig aktive når det gjelder å dele informasjon. For eksempel finnes det mange forum og blogger som har oppstått fra BMW i3-fellesskapet. De første eierne av den aller første helelektriske BMW-en var glad for å dele informasjon og snakke om hvordan de opplevde bilen. Og det finnes nesten alltid noen som har svaret eller har løst et problem som du har. Denne kollektive informasjonen er noe man bør benytte seg av. Det trenger ikke bare å være erfaringer med spesifikke bilmodeller, men også kunnskap om hvordan ladeinfrastrukturen ser ut. Mange velinformerte elbilførere liker å dele sine tips og råd før langturer eller informasjon om en nylig installert eller planlagt ladestasjon.

Les mer

5. BMW POINTS – KJØR ELEKTRISK, SAMLE POENG.

Dette tipset er bare for deg som kjører ladbar hybrid fra BMW. Verdens første belønningsprogram av denne typen belønner førere av ladbare hybrider med 1 poeng per kilometer når du kjører hybriden på strøm. I sentrale bydeler og andre områder som defineres som eDrive-soner, får du til og med dobbelte poeng hvis du kjører på strøm. Når du har kommet opp til et visst poengnivå, kan du gjøre om dem til ladekreditter. BMW Points brukes via appen My BMW.

Les mer
BMW bygger hållbara bilar för framtiden.

5. DIN KJØRESTIL GIR DEG KONTROLL OVER REKKEVIDDEN.

Selv om de to fremdriftsteknologiene er forskjellige, er det en ting som er likt med å kjøre elbil og bensin-/dieseldrevet bil: De som kjører forstandig og med en rimelig hastighet, kommer lenger. For eksempel påvirkes rekkevidden markant til det bedre hvis du kjører 110 km/t på motorveien i stedet for 130 km/t. Den individuelle kjørestilen er den største faktoren som avgjør hvor effektiv elbilen er, og hvor effektivt batteriet blir. I bytrafikk kan du dessuten generere energi med bilens mange start og stopp. Med energigjenvinning omdannes bevegelsesenergi til elektrisk energi og føres inn i bilbatteriet så snart du tar foten av gasspedalen. Du får dermed mange mil ekstra rekkevidde når du kjører i bytrafikk. 

Les mer

6. REGENERATIV BREMSING: FÅ TILBAKE ENERGI HVER GANG DU BREMSER.

BMW gir sin helelektriske BMW iX3 og fremtidige ladbare hybrider en ny funksjon: adaptiv gjenvinning. Den benytter seg av bremseprosessen og gjør bilens bevegelsesenergi om igjen til elektrisk energi via den elektriske motoren og tilbake til batteriet. «Adaptiv» vil si at intensiteten i energien som gjenvinnes via regenerativ bremsing, tilpasser seg til trafikksituasjonen. Dette bestemmes ved hjelp av navigasjonsdata og sensorene i førerassistansesystemet. På den måten øker gjenvinningen for eksempel når du nærmer deg et kryss, kjører en strekning med lavere hastighet eller har en bil foran deg. Men når du kjører på åpne veier, aktiverer bilen kystkjøringsfunksjonen så snart du tar foten av gasspedalen. Dessuten kan føreren manuelt velge mellom gjenvinningsnivåer i kjøremodus (D). Og setter du girspaken til B, er gjenvinningen særlig sterk. Dette er en funksjon som er kjent fra BMW i3. 

Les mer

7. BATTERIET OG TEMPERATUREN: HOLD DEG SVAL OG UNNGÅ EKSTREME TEMPERATURER.

Rent generelt må førere av elbiler være bevisst på at temperaturen er den viktigste eksterne faktoren som påvirker batteriets ytelse og kapasitet. Det kan sammenlignes med batteriet på mobiltelefonen: Særlig høye eller lave temperaturer kan begrense mobilens ytelse eller bruke et uforholdsmessig høyt nivå av batteriet. Derimot påvirker temperaturer mindre med en optimalisert driftsstrategi for termisk kondisjonering av batterier. 

Les mer
BMW iX och BMW i4

8. VARMEPUMPEN HJELPER DEG MED Å TILBAKELEGGE FLERE MIL.

Hvordan øker jeg rekkevidden på elbilen? Svaret er egentlig ganske enkelt: Hvis du kan slå av så mange energikrevende ting som mulig i bilen, kan du bruke den elektriske energien til å kjøre lenger. Særlig krever klimaanlegget en del energi. Det kan løses med en varmepumpe som fjerner varmesystemet – i BMW iX3 er dette derfor standard. I kaldt vær kan bruken av varmepumpen gi deg de viktige ekstra kilometerne uten at du trenger å fryse underveis. 

Les mer

9. HOLD DEG INFORMERT VED Å BRUKE DE RETTE KILDENE.

For elbilførere er informasjon nesten like viktig og nyttig som elektrisk kraft. Teknologien utvikler seg med stormskritt, og infrastrukturen for elektrisk drevne biler utvikler og forbedrer seg raskt. Hvis du som fører av en helelektrisk bil eller ladbar hybrid vil holde deg oppdatert, kan tjenesten BMW Charging være noe for deg. Dessuten finner du mange tips på BMW.no under vår informasjonsside om lading og nyheter og artikler om elbiler på vår eAcademy-side

Les mer

FÅ ELEKTRISKE NYHETER FRA BMW.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få tips, nyheter og artikler om alt som skjer innen elektrifisering.

Les mer
My BMW App.

FRA SKJERMTID TIL EGENTID MED My BMW.

Er du nysgjerrig på hvordan en BMW-eier bruker My BMW? Les mer om Kristian og hans måte å bruke digital teknologi fullt ut.