The 4 - the magic of lines

THE 4 - THE MAGIC OF LINES.

The 4 - The Magic of Lines.

Karakter i hver linje.

Nye BMW 4-serie Coupé tolker det klassiske coupédesignet på nytt. Designet har sterke og klare linjer og gjenspeiler tidligere nyreformer hentet fra BMW sin historie. Seungmo Lim, designeren bak formen, forklarer hvordan følelsene og dynamikken skapes gjennom et samspill mellom linjer, lys og kontraster – og hvilke av elementene fra konseptbilen som gjenspeiles i produksjonsbilen.  

 

Seungmo Lim kneler foran bakpartiet på den nye BMW 4-serie Coupé. Fra taket i det runde rommet til BMW Research and Innovation Center (FIZ), belyser lamper kjøretøyet som om det stod på en scene. Designeren peker fremover og forbi de tredimensjonale baklysene. “Skrått bakfra er et av mine favorittperspektiv. Refleksjonen av den muskuløse bakskjermen og den avbrutte, horisontale hovedlinjen mellom hjulbuene definerer karakteren til den nye kupéen”, forklarer Lim og tar et skritt tilbake. “Sett fra siden ser linjen ut til å være buet, men sett ovenfra buer den seg og lar lys og skygge blandes i en perfekt harmoni. Linjen halverer også høyden på kjøretøyet i to harmoniske deler og gir den en elegant mobilitet og dynamikk, selv når kjøretøyet ikke er i bevegelse."

Den tydelige hovedlinjen er et av elementene som også var tilstede i BMW Concept 4. Ved premieren på IAA 2019 skrev konseptbilen et nytt kapittel i kupéhistorien med en forhåndsvisning av den nye kommende modellen som skulle produseres. Nå forteller BMW 4-serie Coupé sin historie. Og det begynner med skisser på et tomt, blankt papir.

Les mer
Seungmo Lim BMW 4-serie Coupé
The 4 - BMW 4-serie Coupé

"Konseptbilen er som en filmtrailer."

"Med den nye BMW 4-serie Coupé ønsket jeg å designe en slående kupé med så få linjer som mulig," sier Seungmo Lim. "En produksjonsbil er alltid underlagt mange produktkrav innen kjøretøydesign. Utfordringen for de som designer er å skape et unikt og ønskelig kjøretøy innenfor rammen av regelverket.”

Designet til BMW 4-serie Coupé ligner veldig på BMW Concept 4, selv om overflatene og linjene er helt forskjellige. Men hva er egentlig forskjellen i designet mellom en konseptbil og en produksjonsbil? En konseptbil er som en uttrykksfull filmtrailer på et haute couture moteshow, forteller designeren. “BMW Concept 4 skal representere merkevarens designessens på en veldig tydelig måte. I sluttfasen gjelder ikke de samme reglene her som for en produksjonsbil. Derfor er det mulig å gjøre registreringsskiltet, lamper og sensorer enklere og fokusere mer på formen.  Med BMW Concept 4 ville jeg fokusere på den elegante sportsligheten til BMW Coupé."

Les mer
“Før jeg lager den første skissen, forestiller jeg meg alltid hvordan bilen vil se ut i bakspeilet. Og den nye BMW 4-serie Coupé vil garantert gjøre et varig inntrykk”.
Seungmo Lim BMW 4-serie Coupé

Når han designer en ny bil, starter Seungmo Lim alltid med å forestille seg hvordan kunden blir møtt av bilen for første gang. “På veien, i et utstillingslokale eller i bakspeilet – det første synet av bilen må gjøre et varig inntrykk og si: Wow! Dette er en BMW.

Det finnes tre forskjellige kategorier konseptbiler hos BMW. BMW Vision bilene skal først og fremst illustrere vår visjon når det kommer til design i fremtiden. Hommage Konsept bilene er nytolkninger av legendariske BMW-klassikere med et moderne designspråk, mens BMW Concept 4 faller inn i kategorien konseptbiler basert på produksjonsbiler.

Les mer

To kupéer, ett DNA.

At alle linjer, ideer og konturer av det opprinnelige designet ikke er inkludert i den endelige versjonen av modellen, er ikke noe tap for Seungmo Lim. “Hver utfordring betyr også en mulighet. Det var veldig herlig for meg å tenke nytt, utvikle og på den måten forbedre formen på BMW Concept 4 for den nye BMW 4-serie Coupé.” Nytolkningen av den vertikale nyren var en ikonisk detalj i utformingen av konseptbilen og den nye BMW 4-serie Coupé.

Les mer
BMW 4-serie Coupé

Den vertikale dobbelnyren bygger en bro mot fremtiden.

Å designe en BMW er også å gjenoppfinne over hundre år med merkevarehistorie igjen og igjen. “Vi har en sterk designhistorie. Ett varemerke gjør bilen gjenkjennelig – og de doble nyrene er et av våre tydelige ikoner. Men uansett så må designet til BMW oppfinnes på nytt og oversettes til fremtiden om og om igjen. For å ta et dristig skritt fremover, har vi tatt historien til hjelp da vi skapte den nye BMW 4-serie Coupé".

Mest iøynefallende er den stående nyregrillen, en moderne tolkning av grillen man kjenner fra klassikeren BMW 328 og den legendariske BMW 3.0 CSi. Sammen med de smale frontlyktene, som strekker seg nesten helt ut til hjulbuene, gir det bilen en helt egen fremtoning.

Les mer
Seungmo Lim - BMW 4-serie Coupé
BMW 4-serie Coupé Forbidden red

Fargen forteller sin spesielle historie.

Kjøretøydesign starter alltid med linjer. For Seungmo er de bilderammen for hver følelse. Og gjennom riktig farge kan de intensiveres. "Fargen former bilen," sier Lim og peker på BMW Concept 4. Den uttrykksfulle fargen "Forbidden Red" tydeliggjør overflatearbeidet. Det betyr at når overflaten på kupéen er i sterkt lys, blir den glinsende rød, mens skyggepartiene presenteres nesten som sorte, noe som skaper spennende kontraster. Seungmo Lim kan allerede se fra leiremodellen hvordan lyset vil påvirke bilens silhuett. Med noen få vannsprut vil sølvfolien på leiremodellen være reflekterende, og konturene blir synlige.

"Hver farge har sin egen personlighet," sier Seungmo Lim, "men linjene og kantene til den nye BMW 4-serie Coupé vil vise sin unike karakter uansett hvilken farge bilen har."

Les mer
Nyrenes historia | BMW

BMWS HISTORISKE NYRE I ENDRING.

I nesten 90 år har så å si alle biler fra Bayerische Motoren Werke – enten det er en konseptbil eller produksjonsmodell - hatt horisontale doble nyrer.