KONCEPTET BMW iX FLOW

EN BMW SOM SKIFTER FARGE MED ET TASTETRYKK.

KONSEPTET BMW iX FLOW MED E INK.

BMW presenterer en mulig fremtidig teknologi som bruker digitalisering for å tilpasse bilens eksteriør til dine ønsker i form av konseptet BMW iX Flow med E Ink, som ble avduket på Consumer Electronics Show (CES) 2022.

Les mer
EN BMW SOM SKIFTER FARGE MED ET TASTETRYKK.KONSEPTET BMW iX FLOW MED E INK.

BMW iX FLOW MED E INK.

Fargeendringene er muliggjort av et spesialutviklet overflatebelegg nøyaktig tilpasset konturene til BMW iX. Når overflaten stimuleres av elektriske signaler, produserer den elektroforetiske teknikken forskjellige pigmenter som føres til overflaten, som gjør at eksteriøret endrer seg til ønsket farge. Så langt, i henhold til en gråskala.

Den innovative E-ink-teknologien gir helt nye muligheter for å tilpasse bilens utseende, alt fra førerens estetiske smak, værforhold eller til og med funksjonelle behov kan styre de valgene som tas. BMW driver utviklingen av teknologien slik at dette nivået av personlig tilpasning skal kunne oppleves både i eksteriør og interiør på fremtidige produksjonsbiler.
BMW iX Flow med E Ink

SLIK FUNGERER TEKNIKKEN.

Elektroforetisk fargelegging er basert på teknologi utviklet av selskapet E Ink og er kanskje mest gjenkjennelig fra skjermene på nettbrett. Overflatebelegget på BMW iX Flow med E Ink består av flere millioner mikrokapsler, med en diameter som tilsvarer tykkelsen på et hårstrå. Hver mikrokapsel inneholder negativt ladede hvite pigmenter og positivt ladede svarte pigmenter. Innstillingene fører da til at de hvite eller svarte pigmentene stimuleres av et elektrisk felt som får dem til å samle seg på overflaten av mikrokapselen og gi bilen den ønskede formen.

For å oppnå denne effekten er de fleste såkalte ePaper-segmenter påført med stor presisjon på bilens overflate. Generative designprosesser sikrer at segmentene gjenspeiler bilens karakteristiske konturer og påfølgende variasjoner av lys og mørke. De generative designalgoritmene muliggjør fleksibiliteten som trengs for å skreddersy ePaper-teknologien til bilens design.

Se filmen om arbeidet bak BMW iX Flow og hvordan fargeendringene skjer.

IKKE BARE ET UTTRYKK.

Endring av utvendig farge er ikke bare et uttrykk for personlighet, smak eller humør for dagen, det kan også ha praktiske formål.

Det faktum at mørke og lyse farger har forskjellige egenskaper når det gjelder å reflektere sollys og absorbere varme, kan ha praktiske fordeler. De fleste vet at hvite overflater reflekterer mer sollys enn svarte overflater. Dette betyr at oppvarmingen av bilen og kupéen med sterkt sollys kan reduseres ved å endre bilen til en lysere farge. I kaldere temperaturer kan derimot en mørk farge føre til at bilen absorberer mer varme fra solens stråler. I begge disse scenariene kan fargevalget bidra til å redusere bruken av varme- og kjølesystemer, som igjen reduserer drivstoff- eller energiforbruket. E Ink-teknologien i seg selv er også veldig energieffektiv, i motsetning til skjermer eller projektorer, krever elektroforetisk teknologi ingen energi for å opprettholde den valgte fargen. Strøm tilføres bare en kort tid når fargen endres.
BMW iX FLOW med E-Ink
BMW iX FLOW med E-Ink
BMW iX FLOW med E-Ink
“BMW iX Flow med E Ink er et avansert design- og forskningsprosjekt og et eksempel på det fremtidsrettede som BMW er kjent for”
Adrian van Hooydonk, Head of BMW Group Design.
BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

NYE VALGMULIGHETER.

Fargen på en bil er selvsagt allerede i dag en måte for sjåføren å vise sin personlighet på. Valgmulighetene for BMW-biler dekker et bredt spekter av farger og hvert år legges det til nye varianter som reflekterer modellenes karakter og setter nye trender innen eksteriørdesign. Utviklede teknologier som den i BMW iX Flow åpner for en ny verden av valgmuligheter med en enestående følelse av frihet. Eller som Stella Clarke, prosjektleder for BMW iX Flow sier det: “Dette gir sjåføren friheten til å uttrykke flere ulike sider av sin personlighet eller til og med sin innstilling til forandring og å omdefinere dette hver gang man setter seg i bilen. Akkurat som med mote eller oppdateringer på sosiale medier, blir bilen et uttrykk for forskjellige stemninger og omstendigheter i livet”.
BMW iX Flow med E Ink
BMW iX Flow med E Ink

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV.

Ikke gå glipp av nyheter om våre biler og kommende tekniske innovasjoner, sørg for å abonnere på vårt nyhetsbrev og vær først med det siste fra BMW-verdenen.

Les mer
BMW iX BMW iX – VÅR HELELEKTRISKE PIONER

BMW iX – VÅR HELELEKTRISKE PIONER.

Vår helelektriske pioner etterlater ingen uberørt. Her kan du lese mer om alt fra beregning av rekkevidde, detaljer om design, tekniske data, samt artikler om for eksempel produksjon og bilens resirkulerte materialer.
BMW OG BÆREKRAFT.

BMW OG BÆREKRAFT.

For oss er kjøreglede så mye mer enn mobilitet. Bærekraft er et viktig spørsmål som vi ikke er villig til å gå på kompromiss med. Les mer om alt fra strategi og målsettinger til hvordan vi praktisk jobber, med eksempler fra våre fabrikker rundt om i verden.